Építs mászófalat otthon!

Építs mászófalat otthon! Egy otthoni fal egyaránt kényelmes és praktikus. Nincs belépődíj, nincs tömeg. Jó edzéslehetőség arra az időszakra, amikor nem tudsz kimenni sziklát mászni. Sőt, saját edzőtermedben nyugodtan bömböltetheted kedvenc cd-idet is!
Egy mászófal majdnem úgy készül, mint a szüleid háza. A fal struktúráját egy fából, vagy fémből készült keretből alakítják ki, amit egy már meglévő szerkezethez, pl. a Te hálószobád falához rögzítenek, végül a vázat rétegelt lemezzel borítják be, létrehozva ezzel magát a mászófelületet.

Ha ügyesen barkácsolsz, a falad megépítése gyerekjáték lesz. Szükséged lehet néhány jó szerszámra, meg pár haverra a nehéz emelésekhez, de ennyi az egész. Azonban ha nem igazán esik jól bőgő flexet járatni, vagy úgy érzed túl sok a motyózás, a következőkben találhatsz néhány tippet álmaid falának megtervezéséhez. Azután pedig megbízhatsz egy szakembert, aki elvégzi helyetted a szükséges munkálatokat.

 

Tervezés:

Amennyiben kijelölted a megfelelő helyet, próbáld meg elképzelni milyen lesz a fal. Fejben tervezd meg milyenek lesznek a panelek, valamint a sarkok, bevágások és illesztések. Bizonyos formák és szögek, mint az összetett alakzatok, és függőleges falak, korlátot szabnak a mozgás szabadságának. A sík áthajlások 25° - 45° között a legjobbak, a tapasztalatok ezt bizonyítják.

Vázszerkezet megszerkesztése:

Építs mászófalat otthon!Mielőtt nekifognál a munkának, konzultálj egy statikus mérnökkel, nehogy magadra rántsd a falad. A vázat többféleképpen tudod rögzíteni a házad támfalához. Ez függ a mászófalak típusától és a támfal minőségétől. A szerkezet fő méreteit a rétegelt falelemek határozzák meg. A támasztó felületnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsa nem csak saját súlyát, hanem a mászó testtömegének többszörösét, statikus és dinamikus mozgás esetén egyaránt. Fontos, hogy a panelt rögzítő furatokat a kapcsoló lemezekről átjelölve szabad elkészíteni. A mászópanelek felszerelése előtt vizsgáld át még egyszer a vázszerkezetet. Győződj meg róla, hogy hozzáférsz-e minden csatlakozóhoz, és a falad hátsó oldalához -a szerelés, és karbantartás érdekében.
Ne feledkezz meg a világításról, és a szellőztetésről sem. Amennyiben ablakot takarsz el, plusz lámpatestet és ventillátort kell beszerelni. Egy sötét, szürke fal elég lehangoló!

 

 

Költségek, nyersanyagok:

Készíts egy vázlattervet a faladról, és ennek segítségével megbecsülheted a költségeket. Amint elfogadható számodra a költségvetés, lehet bevásárolni. Az áthajló falakhoz szélesebb, erősebb gerendákra, szelvényekre van szükség, ezek mérete meghatározza, hogy mennyire lesznek terhelhetőek. A burkolathoz használj rétegelt lemezt. A gyengébb minőségű lapokat átszakítják a fogásrögzítő anyák. Az összeszerelésnél célszerű önbehúzó rögzítő csavarokat használni, mert ezek jobban tartanak, és hiba esetén könnyebb korrigálni. A fogások rögzítéséhez használj talpas anyát, ez drágább, mint a hagyományos, de jóval hosszabb az élettartama, és pontosabban lehet vele dolgozni. Végül szerezz be minél több formakincsű fogást, melyeket tetszés szerint variálhatsz, ezzel teheted színesebbé, és változatosabbá tréningjeidet...

Csak hogy kedden se maradjon el az edzés!   

Falra fel!

Építs mászófalat otthon!   Építs mászófalat otthon!
Építs mászófalat otthon!   Építs mászófalat otthon!

Lap teteje  ·  Főoldal  ·  Rólunk  ·  Partnereink  ·  Kapcsolat  ·  Jogi nyilatkozat  ·  Vásárlási információk  ·  Falmászás Szegeden

© 2010 · T-Rock :: Minden ami a mászáshoz kell!


 
A termék sikeresen a kosárba került!
Kosár megtekintése